Marti, 29 Septembrie 2020

Sub aspectul dezvoltarii industriale judetul Bacau se situeaza printre primele judete ale Romaniei. Activitatea s-a desfasurat in anul 2000 in 7792 intre-prinderi active, din care 13% cu activitate principala de industrie, iar 80% cu activitate in domeniul serviciilor, in judetul Bacau functioneaza unitati importante de ex-ploatare a petrolului, avand un inalt potential tehnic si profesional, cum sunt: SC Foraje Sonde Total SA Moinesti, fondata in anul 1950. SC Foraj Sonde SA Targu Ocna, creata in 1952 a pus in exploatare pana in prezent mai mult de 650 puturi de medie si mare adancime. Industria carbunelui, reprezentata in judetul Bacau de Exploatarea Miniera Comanesti, are o veche traditie, carbunele de buna calitate rezultat din acest bazin fiind apreciat pentru utilizarea sa in cadrul centralelor elec-trice si de termoficare.

Extractia sarii este o activitate cunoscuta in judetul Bacau inca de la inceputul secolului al XVI-lea. in prezent, in instalatiile de preparare cu o capacitate de 370 mii tone anual, dotate cu moderne utilaje si instalatii se obtin pro-duse de o calitate superioara apreciate pe piata interna si in strainatate. Pentru toate produsele de sare gema con-tinutul de clorura de sodiu este de minim 97,5%.

Industria prelucratoare detine ponderea cea mai ridi-cata din totalul productiei realizate in judet si are ca principale componente: industria de prelucrare a petrolului, chimica, alimentara, de prelucrare a lemnului celulozei si hartiei, usoara, constructoare de masini, producatoare de energie electrica si termica. Suprafata agricola a judetului Bacau a fost in anul 2000 de 323595 ha, reprezentand 48,9% din suprafata totala a judetului. Terenul arabil (184657 ha) detine 57,1% din suprafata agricola, 27,1% detin pasunile, iar viile si livezile (11087 ha) detin 3,4% din aceeasi suprafata. Padurile si alte terenuri cu vegetatie forestiera reprezinta 40,3% din suprafata totala a judetului, in anul 2000 productia de cereale boabe a fost de 216,3 mii tone din care: grau si secara 24,0 mii tone, porumb mii tone. Efectivele de bovine au fost de 108,7 mii capete, la porcine 162,3 mii capete, la ovine si caprine mii capete, la pasari 3262 mii capete.

La sfarsitul anului 2000 lungimea cailor ferate masura 226 km, din care electrificata 191 km. Exista o densa retea de drumuri in mare parte modernizate. Lungimea totala a drumurilor publice a fost la sfarsitul anului 2000 de 2454 km din care: 17,6% drumuri nationale, 40,7% drumuri judetene si 41,7% drumuri comunale. Traficul aerian de pasageri este asigurat in prezent de Aeroportul Bacau, care dispune de o aerogara cu organizarea fluxului de calatori pentru trafic intern si international si o pista de decolare-aterizare pentru avioane de scurt curier. Statiunea Slanic-Moldova este principala zona turistica care atrage vizitatori atat pentru recreere cat si pentru tratament. Statiunea este renumita pe plan international datorita factorilor terapeutici deosebiti si asezarilor pitoresti, fiind numita pe drept cuvant "Perla Moldovei". Aproape de Slanic-Moldova se afla si minele de sare de la Tg.-Ocna, salina fiind o pretioasa sursa naturala pen-tru tratarea unor boli.

Capacitatea structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare turistica existente la 31 iulie 2000 in judetul Bacau era de 4116 locuri, din care 2102 locuri in cele 13 hoteluri din judet